Internet
Gevaren van het internet:
Het internet is een pachtige uitvinding die we niet meer kunnen wegdenken uit het dagelijkse leven van de moderne mens; E-mail, internetbankieren, MSN,.... Wie kan er nog zonder?
Toch is de internetaansluiting voor een computer een grote bedreiging( zoals; spam, virussen, spyware etc.), deze kunnen via het wereldwijde web uw computer in een oogwenk onbruikbaar maken.
We zetten eens alle gevaren eens op een rijtje
1. Virussen
Het computervirus is de meest bekende bedreiging voor de computer. Eigenlijk is zo'n virus een klein programma'tje dat geschreven wordt door een programmeur die er plezier in heeft andermans computer te saboteren. Er bestaan veel soorten virussen, zoals het Trojaanse paard, Spyware, Adware etc. Deze kunnen je computer binnen geraken via een USB-stick, geheugenkaarten, CD-roms, DVD’s, e-mails, misbruik van bugs (dit zijn kleine foutjes op een bepaalde site) of bepaalde sites.
2. Spyware
Diut zijn kleine progammatjes die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij. Het doel van een spyware is meestal om geld te verdienen via een onschuldige computergebruiker. Het woord ‘Spyware’ komt van het Engelse woord spy en het achtervoegsel ware dat van software komt. De makers van een Spyware-progammatje naar vele manieren om geld te verdienen, zoals bijvoorbeeld geld vragen voor illegale downloads. Er bestaat ook criminele Spyware, waarbij ze vaak zo ver gaan om uiteindelijk de bankrekeningen van een slachtoffer te plunderen.
3. Adware
Je kent het wel, je zit op een bepaalde site te surfen tot wanneer er overal kleine venstertjes opduiken; dit noemen we adware. Meestal zijn dit kleine venstertjes met ongewenste beelden of ongewenstre reclame.
4. Hoax
Een hoax is een mail warin je gevraagd word om al je contactpersonen ergens van te verwittigen, meestal een viruswaaarschuwing. Soms is het eens medelijden-wekkend mailtje voor een mindervalide of een gewonde. Je stuurt deze maisl best nooit door, je verwijdert ze het best gewoon. De bedoeling van hoaxes is zoveel mogelijk mails in de omloop krijgen zodat het internet en de mailservices vertragen of crashen. In sommige gevallen zit er een virus in verstopt.
5. Spam
Spam is in feite niets anders dan gewoon ongewenste mail, meestal over ongebruikelijke onderwerpen.De meeste providers (Telenet, Skynet, Hotmail etc.) filtreren zelf al heel wat spam weg. Er bestaan ook anti-spam progamma’s die op u op uw eigen computer kan installeren.
6. Rootkit
Dit is een set softwaretools die vaak worden gebruikt door een derde partij(meestal hackers) na toegang te hebben verkregen tot een computersysteem. De rootkit nestelt zich die^p in het besturingssysteem, zodat het besturingssysteem mogelijk instabiel wordt. Het enige doel van een rootkit is bestanden, netwerkverbindingen, gehuegenadressen en register-ingangen aanmaken en verbergen.
7. Phishing
Meestal komt phishing in de vorm van een e-mail van je bankier die je vraagt in te loggen op de website van een bank voor een nieuwe promotie of een extra rente. De mails en website zijn (bijna) iet te onderscheiden van de echte. Je mag nooit ingaan op deze mails, want deze zijn in de meeste gevallen helemaal niet van je bankier. Als je deze toch opent, loop je het risico dat je bankrekening gewoonweg helemaal gepluimd wordt.
BRON: https://www.page.be/internetgevaren
De gevaren van Facebook:
1. Denk goed na over wat je schrijft
Denk goed na over alles wat je schrijft op je Faebookpagina, schrijf bijvoorbeeld nooit iets over kostbare bezittingen, wanneer je op reis bent en zorg er altijd voor dat je privacysettings zodanig ingesteld zijn dat je niet al jouw gegevens deelt met de hele wereld. Er zijn namelijk heel erg veel mensen met slechte bedoelingen !
2. Verslaving
Facebook kan heel erg verslavend werken, voor je het weet kom je uren niet meer van achter je computer door Facebook niet met mate te gebruiken. Symptomen van een verslaving zijn:
• Het meteen controleren van Facebook na het opstaan.
• Het hebben van geen vrienden buiten de online wereld.
• Het elk uur of zelfs vaker opstartten van Facebook om maar niks te missen.
• Het zich vreselijk voelen als er geen nieuws op Facebook is.
• Slapeloze nachten hebben voor Facebook gebruik en met name gaming op Facebook.
3. Vreemde personen
Facebook heeft vele gebruikers met slechte bedoelinge, ze geven je een verkeerde leeftijd door, ze willen je bankrekening plunderen of ze hebben slechte bedoelingen met jou. Let steeds op met wie je contacten legt en hoe je je gedraagd tegeover elkaar. Gedraag je zeker volwassen op Facebook !
BRON: https://plazilla.com/page/4295019984/wat-is-facebook-hoe-werkt-facebook-en-wat-zijn-de-gevaren-en-de-voordelen-van-facebook